Pentru a fi sigur ca serviciul de mail nu va opreste mesajele de la noi introduceti adresa nospam@nospam.ro in Address Book
Medicina naturista - Dr. Margareta Cazacu
 
Numarul 2 - aprilie 2005 
Ceapa miroase de la uleiul eter
PARTEA a II-a

     Fitoncidele din ceapa nimicesc microbii si mucegaiul, stimuleaza procesele de regenerare si curata ranile de puroi. Este suficient sa mestecam o bucata de ceapa si gura devine sterila. De unde vine mirosul specific cepei? De la uleiul eter, ce contine disulfid. Mirosul de ceapa stimuleaza insa saliva si sucul gastric.

     Vitaminele. Ceapa contine carotina- 4 mg%; biotin (H)- 1,4 mg%; acid folic- 9 mg%. Acidul folic este necesar pentru metabolismul proteinelor, lipidelor, colesterolului. Deficitul acestui acid duce la pierderea vitaminei B12. Se inflameaza mucoasa limbii si a cavitatii bucale, se micsoreaza aciditatea sucului gastric, intervin anemia, gastrita anacida, enterocolita. Avand in vedere ca la pregatirea termica a cepei, acidul folic se distruge, este necesar sa se consume ceapa verde proaspata.
De vitamina H (bioton) a cepei au nevoie suferinzii de boli gastrointestinale, boli de piele, ateroscleroza, boala hipertonica si nefrita cronica.
Vitamina PP (acidul nicotinic) participa la procesele oxidale, dar este activ numai in prezenta vitaminelor B1 si B2. La insuficienta, apar anorexia, durerile in regiunea stomacului, greturile, slabiciunea, scade memoria, uneori se ajunge la guta.

Mineralele din ceapa:

  • Fierul. In organismul uman , fierul intra in compozitia hemoglobinei. Deficitul duce la anemie. Ceapa este astfel campioana, unica leguma care contine si fier, si zinc, si cupru. Aceste trei elemente ridica imunitatea organismului. De asemenea, iodul intretine functia tiroidei si evita formarea sclerozei.
  • Aluminiul. Ceapa contine chiar si aluminiu, care se afla in toate organele si tesuturile umane. Acesta participa la formarea celulei epiteliale si a tesutului conjunctiv, regenereaza tesutul osos si stimuleaza secretiile sucului gastric.
  • Sulful. Participa la sinteza insulinei, iar impreuna cu iodul ajuta la oxigenarea celulelor.
  • Seleniul. Impreuna cu vitamina E, seleniul stimuleaza formarea anticorpilor, cresterea eritrocitelor si stopeaza dezvoltarea tumorilor maligne.

Preparate medicamentoase

  • Cele mai cunoscute preparate medicamentoase din ceapa sunt: Allicen- tinctura, Allilglicer-extract din ceapa pe baza de glicerina sterila, care trateaza colpitele trihomoniale, ateroscleroza si boala hipertonica.

Contraindicatii: Iritarea mucoasei cavitatii bucale si a stomacului poate provoca uneori acces de cardiopatie schemica, astm bronsic, aritmie si somnolenta.

Alte tratamente cu ceapa:

Helmintoza (viermi intestinali)

  • Se ia o ceapa, se taie marunt si se adauga un pahar de apa rece. Se infuzeaza 12 ore. Se bea cate un pahar de doua ori pe zi, timp de trei-patru zile.
  • Pentru maturi: un litru de vin alb si doua cepe mari se infuzeaza sase zile. Se bea cat un pahar dimineata, pe nemancate.

Migrene

  • Se ia o ceapa, un cartof, un castravete murat. Se adauga un litru de otet de vin. Se aplica pe ceafa sau pe frunte comprese cu aceasta solutie.

Diabet

  • 4-5 cepe mari fara coaja, la care se adauga 2 litri de apa rece. Se bea cate o treime de pahar de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.
Afectiuni genitale
  • Se ia coaja de la 8 cepe si se adauga doua linguri de ceai de cuisoare. Se fierb intr-un vas inchis 10 minute cu o jumatate de litru de apa. Se beau cate 150 ml din compozitie de trei ori pe zi, inainte de masa.
  • Menstruatie scazuta: Se curata de coaja 1 kg de ceapa si se adauga doua pahare de apa. Se fierb 20 minute, apoi se racesc. Se beau doua pahare pe zi.
  • Infectii trihomonade: Sucul de ceapa strecurat foarte bine se poate folosi pentru tampoane intravaginale, pe parcursul a 8-12 ore noaptea.

Ascita

  • Trei portii de supa din lapte cu ceapa proaspata taiata. Efectul diuretic se prelungeste doua saptamani.
  • 2-3 cepe cu marar si patrunjel au un efect diuretic puternic.
  • O jumatate de litru de bors de casa, 12 cepe taiate marunt, 4 linguri de miere. Aceasta compozitie se fierbe 5-10 minute, dupa care se adauga 1 kg sare. Se bea cu ceai cate o lingura din aceasta compozitie, de cinci ori pe zi.

Sfat pentru perioada de alaptare

  • Femeile care alapteaza pot mari cantitatea de lapte mancand o coaja de ceapa verde.
(Va urma…)
Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro