Depozitul de calculatoarePentru a fi sigur ca serviciul de mail nu va opreste mesajele de la noi introduceti adresa itghid@nospam.ro in Address Book

depozitul de calculatoare

Cuprins:


Powered by NOSPAM
www.nospam.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: http://www.nospam.ro/
Email: nospam@nospam.ro

 

numarul 63
Chip-urile de memorie magnetice ies pe piata

10 iulie 2006 – Industria chip-urilor de memorie facut un pas inainte, departe de dependenta de putere cu noul chip de memorie al Freescale Semiconductor, lansat luni. MR2A16A este primul dispozitiv MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) care a aparut pe piata.

Puterea magnetica incearca sa rezolve problema pierderii datelor in momentul in care dispozitivul (fie ca este vorba despre camere digitale, telefoane mobile si imprimante) este oprit. Chip-ul se foloseste de o tehnologie numita junctiunea tunelului magnetic (MJT). Inaintea acestui produs, chip-urile de memorie se bazau pe incarcatura electrica sau scurgerile de curent. Memoria flash, care este electrica, poate pastra datele dupa ce puterea este oprita, dar MRAM este mai rapid si va dura mai mult decat un chip flash.

”Diferenta majora dintre MRAM si flash este ca MRAM este de aproximativ 6 ori mai repede de programat decat memoria flash”, a spus Saied Tehrani, directorul tehnologie MRAM cu Freescale. “Si flash-ul are o limitare in ceea ce priveste numarul de rescrieri. Cu MRAM, poti sa scrii de de nenumarate ori, lucru imposibil la flash.”

Tehnologia magnetica, sau MJT, functioneaza la fel ca magnetii cu care se joaca copii. Doua placi feromagnetice (de exemplu, cobalt-fier), separate de un strat ultra-subtire de material izolator (care nu conduce curentul electric). De obicei, oxid de aluminiu cu grosimea de un nanometru. Stratul neconductor este atat de subtire incat electronii pot trece de bariera daca un voltaj inclinat este aplicat intre cei doi electrozi de metal. Una din placi are o incarcatura permanenta nord sau sud si cealalta se schimba ca atare, pentru a stoca date. Chip-ul de memorie este o retea de astfel de placi.
Referitor la MJT, trecerea curentului depinde de orientarea relativa a magnetizarii celor doua placi fero-magnetice, ce poate fi schimbata prin aplicarea unui camp magnetic. Fenomenul este numit tunelarea magnetorezistenta. Mai multe informatii despre acest fenomen aici.

”Memoria magnetica exista deja in hard-drive-uri”, a spus Tehrani. “Dar este prima data cand combinam tehnologa magnetica cu un semiconductor pentru a fabrica memorie noua.”

MRAM este in curs de dezvoltare inca din anii ’90 si Tehrani a spus ca Freescale a lucrat la aducerea acestei tehnologii din laboratoarele lor din Austin, Texas pe chip-uri de memorie pentru aproximativ 10 ani.

”Competitia pentru a fi prima companie care comercializeaza tehnologie MRAM a fost acerba”, a spus Bob Merritt de la Semico Research. “Freescale este prima care va lansa o tehnologie cu posibilitati enorme si implicatii profunde”

MR2A16A (complicata denumire) este un dispozitiv de 4 Mb si 3,3 volti, cu un ciclu de scriere si citire de 35 nanosecunde. Nu interfereaza cu proprietatile CMOS-ului si poate inlocui orice dispozitiv SRAM ce functioneaza cu baterii. Este disponibil pentru cumparare imediat. Peste 9000 de exemplare au fost livrate la peste 40 de clienti pentru a fi folosite ca inlocuitori SRAM si aplicatii de stocare cache de inalta densitate.

”Probam aceste dispozitive de ceva timp si avem un numar de clienti care se vor lansa imediat”, a spus Tehrani. “Sistemele vor fi disponibile in aproximativ in trimestru”

Sursa: http://www.pcmag.com/

Adio, Windows 98 si ME

11 iulie 2006 - La revedere, deci, Windows 98 si ME. Ati fost incete si pline de bug-uri, iar acum Microsoft se debaraseaza total de voi… Incepand de astazi, Microsoft nu va mai suporta aceste doua sisteme de operare, nici nu va mai oferi sfaturi via helpline.

Microsoft spune ca va scoate din functiune suportul pentru aceste doua produse pentru ca sunt vechi si pot expune clientii la riscuri, in ceea ce priveste securitatea. In locul acestora este recomandat ca utilizatorii sa upgradeze la un sistem de operare nou, mai sigur, de exemplu Windows XP (evident) cat mai curand.

Cu toate acestea, multe computere inca ruleaza 98 si ME din cauza faptului ca hardware-ul de cele mai multe ori nu poate upgrada la un sistem de operare nou. Conform Wall Street Journal, 13 procente din clientii Microsoft, sau 70 de milioane de Pcuri inca folosesc aceste sisteme de operare si sunt practic abandonate.

Documentatia de suport existenta va ramane pe site-ul Microsoft si contine How-to, Troubleshooting si Configuration Information, insa utilizatorii vor fi pe propriile picioare.

Compania a mai dezvaluit intr-o stire ca, incepand de la 10 octombrie 2006, nu va mai suporta Windows XP Service Pack 1. Microsoft a spus ca utilizatorii ar trebui sa upgradeze la Service Pack 2, care este disponibil gratuit.

Sursa: http://www.pcpro.co.uk/

Ricoh alege atat Blu-ray, cat si HD DVD

10 iulie 2006 – Durerea de cap pe care o au clientii datorita alegerii dintre HD DVD si Blu-ray poate fi indepartata cu noua componenta multiformat dezvoltata de Ricoh.

Conform rapoartelor, Ricoh a dezvoltat un sistem cu laser optic ce poate citi atat formatul Blu-ray, cat si HD DVD, precum si standardele existente DVD si CD.

Dispozitivul foloseste un singur pickup si lentile obiectiv in loc sa separe componentele pentru fiecare format si foloseste o grila de difractie pentru a ajusta razele laserului catre raza incidenta corecta astfel incat acestea sa treaca prin lentilele obiectiv la punctul exact al discului respectiv al fiecarui format.

Pentru Blu-ray, punctul este la 0.1 mm de suprafata, in vreme ce data de pe HD DVD si de pe discurile DVD standard este la 0.6 mm de suprafata. Pentru CD-uri, distanta este de 1.1 mm.

Grilajul de difractie este alcatuit dintr-o placa circulara de difractie, cu diametrul de 3.5 mm si groasa de 1 mm, inscriptionata cu santuri minuscule pe ambele parti.

Costul desfasurarii grilajului este o reducere a puterii razei in timp ce laserul trece prin grilaj. Din aceasta cauza, pentru inceput Ricoh va oferi acest dispozitiv pentru playere, chiar daca componentele nu exclud scrierea si rescrierea proceselor. Dispozitivele ce folosesc aceasta componenta vor necesita de asemenea, si lasere cu mai multa putere.

Ricoh va prezenta grilajul de difractie la Expozitia Internationala de Optoelectronica 2006 ce va avea loc la Tokyo saptamana aceasta. Compania spune ca va fi disponibil pentru OEM pana la sfarsitul acestui an.

Incercarea de a uni cele doua standarde de mare capacitate si inalta definitie a fost o batalie lunga si incarcata – in principiu, deoarece companiile din spatele lor s-au tinut tari pe pozitii si au refuzat in mod repetat sa faca orice concesie de interoperabilitate. Philips a dezvaluit o solutie simpla la inceputul anului 2005: punerea tuturor acestor tehnologii laser una langa alta, in aceeasi cutie.

Sursa: http://www.pcpro.co.uk/

UE creste amenzile Microsoft

11 iulie 2006 – Amenzile impuse companiei Microsoft de catre Comisia Europeana ar putea fi marite la 3 milioane de dolari pe zi, asta daca Microsoft se supune regulilor impuse. Dupa mai bine de doi ani de amanare din partea Microsoft, se pare ca Comisia a ajuns la sfarsitul rabdarii.

O sursa anonima din interiorul Uniunii Europene a declarat pentru agentia Reuters ca Comisia ar putea mari penalizare de 2 milioane de dolari propusa deja daca Microsoft nu reuseste sa satisfaca cererile europene. Printre schimbarile impuse se numara si cererea de a furniza documentatie adecvata care ar permite competitorilor sa scrie software de aplicatie pentru Windows Server 2003, la acelasi nivel cu developerii de software proprii Microsoft.

Miscarea, creditata unei surse necunoscute, este ultima in meciul de poker dintre UE si Microsoft, mizele crescand pe zi ce trece.

In martie 2004, Microsoft a fost amendata cu 495 de milioane de dolari si i-a fost ordonat in mod expres sa faca Windows disponibila pentru competitie. Inca de atunci, Microsoft a fost acuzata de furnizarea documentatiei care este “total inadecvata” si “devotata functionalitatii trecute”.

Comisia Europeana planuieste sa tina o dezbatere miercurea viitoare pentru a decide sanctiunile propuse impotriva Microsoft.

Sursa: http://www.pcpro.co.uk/

Firefox 2.0 Beta

Razboiul browserelor se inteteste, prima versiune beta a Firefox 2.0 fiind lansata pe 11 iulie, iar Internet Explorer 7.0 se afla deja la a treia lansare beta.

Mozilla Foundation a lansat o versiune beta a Firefox 2, urmatoarea versiune majora a web browserului sau. Este prima versiune facuta disponibila public, si Mozilla spera ca developerii de software o vor downloada si vor testa daca este compatibila cu extensiile Mozilla existente deja.

”Avem peste 1000 de extensii deja, dar este posibil ca acestea sa nu mearga cu noua versiune”, a spus Tristan Nitot, presedintele Mozilla Europe.

Conform rapoartelor, versiunea beta vine cu o unealta anti-phishing, capabilitati ale search box-ului imbunatatite, precum si o aplicatie care verifica ortografia. Au fost efectuate modificari si asupra suportului RSS.

Nitot a refuzat sa speculeze carcateristicile care pot aparea in lansarea oficiala a Firefox 2, specificand ca schimbari vor fi facute ca urmare a reactiilor aparute la lansarea versiunii beta.

Versiunea poate fi downloadata de pe serverul FTP Mozilla.

Sursa: http://www.news.com.com

Norton Internet Security 2006 de la Symantec a primit titlul de cea mai bună achiziţie de la PC World

Bucuresti, 12 Iulie 2006 - Cuprinzătoarea suită de programe de securitate depăşeşte McAfee, Trend Micro, Zone Labs şi alţi concurenţi, primind cele mai înalte distincţii pentru uşurinţă în utilizare şi cea mai bună combinaţie de caracteristici.

Symantec Corp. a anunţat că Norton Internet Security 2006 a primit titlul de cea mai bună achiziţie din partea revistei PC World. Norton Internet Security 2006 este setul de programe de securitate de la Symantec care asigură măsuri cuprinzătoare de securitate pentru protecţia utilizatorilor împotriva viruşilor, a hackerilor, a programelor spyware şi a spam-ului. Ala cum se arată în numărul din luna iulie 2006 al revistei PC World, Norton Internet Security 2006 a depăşit nouă concurenţi -- inclusiv McAfee Internet Security Suite 2006, Trend Micro PC-cillin Internet Security 2006, Zone Labs ZoneAlarm Internet Security Suite şi noul Microsoft Windows Live OneCare -- pentru a câştiga râvnita desemnare de cea mai bună achiziţie.

"Compania Symantec este foarte încântată că Norton Internet Security a fost desemnată ca fiind cea mai importantă suită de aplicaţii de securitate de către una dintre cele mai citite şi respectate reviste de calculatoare din întreaga lume," a afirmat Enrique Salem, preşedinte de grup, produse şi soluţii de consum pentru Symantec. "Ca lider de piaţă în materie de securitate a consumatorului, această prestigioasă distincţie este o recunoaştere tangibilă a angajării continue a companiei Symantec de a asigura clienţilor cele mai eficiente şi uşor de utilizat insturmente, astfel încât ei să se poată bucura de conexiunea lor online cu lumea."

"Suitele de programe antivirus, antispyware şi firewall pot asigura o protecţie convenabilă şi solidă împotriva celor mai grave ameninţări ale prezentului," au scris editorii de la PC World. "Suita Symantec a asamblat la un loc cea mai bună combinaţie de caracteristici într-un pachet uşor de utilizat... [Acesta s-a] comportat de o manieră consecventă pe parcursul testelor."

În introducerea referitoare la suitele de aplicaţii de securitate, editorii au explicat că combaterea gamei actuale complexe de pericole de securitate abordează o strategie cu aspecte multiple, care poate fi realizată cu ajutorul unor programe autonome de tip antivirus, antispyware şi firewall sau prin coroborarea acestora într-o suită. Deşi consumatorii îşi pot alege propriile lor instrumente independente optând pentru aplicaţii de securitate separate, editorii au atras atenţia că o asemenea combinaţie poate fi complicată şi costisitoare. Prin contrast, suitele de securitate oferă comoditate şi accesibilitate financiară, iar componentele lor sunt proiectate pentru o comportare uniformă.

Pentru a determina câştigătorul distincţiei "Cea mai bună achiziţie", editorii au supus fiecare suită de aplicaţii de securitate printr-un set de teste, acordând atenţie în special performanţelor, caracteristicilor, structurii şi preţului. Norton Internet Security 2006 a primit un calificativ de performanţă "foarte bine". detectând 100% dintre viruşii din lista Wildlist şi blocând 100% din atacurile din interior şi exterior. Testarea a scos în evidenţă faptul că programele de tip malware au fost incapabile de a dezactiva firewall-ul din memorie, de a-l şterge de pe hard-disc sau de a fura drepturile programelor legitime. De asemenea, aplicaţiile de tip backdoor folosite la testarea calculatoarelor atât înainte, cât şi după instalarea Norton Internet Security 2006 au fost incapabile de a accesa Internetul.

Despre Symantec
Symantec este liderul mondial in asigurarea de solutii care sa faciliteze utilizatorilor individuali si firmelor securitatea, disponibilitatea si integritatea informatiilor proprii. Cu sediul la Cupertino, California, Symantec este prezenta in peste 40 de tari. Mai multe informatii sunt disponibile la adresa http://www.symantec.com/.

Articol preluat de pe www.comunicatedepresa.com

Canon anunta sapte noi imprimante

11 iulie 2006 – Este o saptamana mare pentru imprimantele Canon: compania a anuntat trei noi imprimante inkjet si patru imprimante inkjet all-in-one(AIO).

Cele trei imprimante simple au preturi cuprinse intre 49 si 199 de lire sterline. Precum majoritatea noilor imprimante, ele reprezinta o evolutie imbunatatia de la ultimele modele lansate anul trecut, oferind o performanta ridicata si caracteristici aditionale. Canon spune ca vor putea printa si fotografii care sa dureze, cu o durata aproximativa de viata de 100 de ani, daca sunt pastrate in medii intunecate (cum ar fi un album foto), sau 30 de ani, daca sunt inramate.

Cea mai simpla si cea mai ieftina imprimanta este Pixma iP1700 Photo Printer, care masoara 6.5x17.2x10.0 inci, si cantareste in jur de 3 kilograme. iP1700 foloseste doua cartuse de cerneala pentru a printa in patru culori – cyan, galben, magenta si negru, cu rezolutia maxima de 600x600 dpi (dots per inch) pentru negru si 1200x4800 dpi pentru color.

Canon spune ca iP1700 poate imprima o pagina de 4 pe 6 in aproximativ 55 de secunde si estimeaza ca imprimanta are o viteza de 22 de pagini pe minut (ppm) pentru negru si 17 ppm pentru color.

Chiar daca Canon numeste aceste imprimante, imprimante foto, Pixma iP6310D si Pixma iP6700D sunt concentrate mai clar pe imprimarea fotografiilor decat iP1700.

Oferind o rezolutie maxima de 1200x4800 atat pentru alb-negru, cat si pentru color, iP63100D adauga mai multe duze (2304, fata de 1472 ale imprimantei iP1700). Functioneaza fie cu doua cartusuri color, ce foloseste culorile cyan, galben si magenta in fiecare, sau un cartus color si unul photo, ce foloseste cerneala neagra, cyan deschis si magenta deschis. Canon inca nu a specificat o viteza pentru aceasta imprimanta, dar oamenii companiei spun ca iP6310D poate printa o poza de 4x6 in 60 de secunde, si o poza de 8x10 intr-un minut si 47 de secunde.

iP6700D reprezinta alegerea high-end, cu o rezolutie maxima de 2400x9600, atat pentr imprimarile alb-negru, cat si pentru cele color, si are 3072 duze. De asemenea, are si un control mai precis asupra punctelor din pagina. Spre deosebire de celelalte doua imprimante, iP6700D sustine sase cartuse de cerneala, cu un cartus separat pentru fiecare culoare. Nici aici, Canon nu ofera viteza de printare, dar compania spune ca aceasta poate imprima un print de 4x6 fara margini in 47 de secunde, iar unul de 8x10 in 76 de secunde. Aceasta ultima imprimanta este singura din cele trei care ofera imprimare in sistem duplex si doua tavi pentru hartie, cu capacitatea de 150 de coli pentru fiecare.

Pe langa imprimantele standard prezentate mai sus, Canon a anuntat si patru imprimante all-in-one: Pixma MP160 Photo All-In-One, Pixma MP180 Photo All-In-One, Pixma MP460 Photo All-In-One si Pixma MP530 Office All-In-One.

In ciuda distinctiilor nominale dintre photo si office AIO< toate cele patru modele par sa fie alegeri bune pentru scanarea si imprimarea fotografiilor, si sunt echipate cu scannere flatbed si suport PictBridge pentru printarea direct din camere. Imprimantele produc fotografii cu durata de viata de 100 de ani, respectiv 30, precum cele standard. Cele patru dispozitive pot de asemenea printa, scana si copia fie fotografii, fie documente office standard. Dar numai varianta MP350 include un fax modem built-in si un document feeder automaf. (ADF).

MP160, MP180 si MP 460 sunt toate variatiuni ale aceleiasi teme, construite in jurul aceluiasi motor de imprimanta. Rezolutia maxima este de 600x600 dpi pentru alb-negru si 1200x4800 dpi pentru color si viteza probabila este de 22 pagini pe minut pentr alb-negru, 17 pagini pentru color si printarea unei imagini fara rama de 4x6 se face in 52 secunde. Toate cele trei imprimante sunt cu patru culori, folosind un cartus negru si unul color, cu cerneluri cyan, galben si magenta.

Diferentele apar la partea cu scannerul la aceste multifunctionale si in caracteristici. MP160 ofera o rezolutie optica de numai 600 pixeli-per-inch. Este suficient pentru scanarea unei fotografii si printarea acesteia la aceasi marime, sau poate putin mai mare, dar limiteaza posibilitatea de a mari fotografia, pastrand calitatea. MP180 creste calitatea pana la 1200 ppi si adauga abilitatea de a imprima direct de pe cardurile de memorie. Cu o diferenta de pret de numai 10$ intre cele doua modele, este greu de vazut un motiv pentru a nu alege MP160 in locul MP180.

Un dezavantaj este ca MP180 nu are LCD pentru preview-ul imaginilor ce urmeaza a fi printate, insa este interesant faptul ca se poate printa o pagina cu toate imaginile, apoi prin insemnarea unui cerculet de langa thumbnail, multifunctionala stie ce imagini sa imprime. MP460 ofera aceeasi rezolutie optica de 1200 ppi ca si MP180, dar adauga un LCD de 1.9 inch si o optiune Bluetoothe, pentru printarea wireless.

MP530 este construita folosind un motor de imprimanta diferit fata de celelalte multifunctionale, diferind si rezolutia maxima pentru color, de 2400x9600. Motorul foloseste si alt sistem de cerneala, cu cate un cartus separat pentru fiecare din cele cinci culori: cyan, magenta, galben si doua feluri de negru, acest lucru ducand la o crestere considerabila a vitezei de imprimare.

Oficialii Canon spun ca cele sapte imprimante vor fi disponibile incepand cu 24 iulie.

Mai multe informatii despre acestea pe site-ul Canon.

Sursa: http://www.pcmag.com/

Design by Emark.ro