numarul 3

CE ATI LUA CU VOI PE O INSULA PUSTIE IN CROATIA?

   De multe ori ne gandim la o insula ca la un loc de refugiu. Ne-am intrebat singuri si prin oracolele din copilarie ce am lua cu noi pe o insula pustie. Acum, trebuie sa raspundem la intrebarea asta un pic mai serios, pentru ca avem ocazia de a pleca in Croatia, una dintre cele mai curate mari, unul dintre cele mai paradisiace tarmuri, cu natura si climat mediteranean si gazde ospitaliere…
   Desi este situata in Peninsula Balcanica, nu este balcanica, desi a facut parte din Iugoslavia, nu este deloc iugolsavica. Strazile curate, stilul de viata civilizat - totul contribuie la crearea imaginii de vest-europeni a croatilor, iar o vacanta petrecuta pe taram croat devine peste noapte speciala. Dar sa descoperim impreuna secretele Croatiei, sa intelegem cum de o tara atat de mica a devenit un punct de interes fascinant pentru turistii care vor sa exploreze natura salbatica si mostenirea culturala bogata a acestor europeni un pic mai speciali.
Croatia este cu adevarat un taram al insulelor, avand mai bine de o mie de insule diferite, mai precis 1185, toate intinzandu-si exotismul pe marginea tarmului Adriaticii. Multe dintre ele sunt locuite, dar fiecare are propria istorie si poveste, propriul destin.
   Calatoria ar putea incepe cu cele 14 insule Brijuni. Acestea se intind de-a lungul a sapte kilometri, intre orasele Pola si Rovinj. Cu un pic de „ajutor”, natura a creat aici un paradis in miniatura, imbinand armonia desavarsita a florei si a faunei cu cea a monumentelor istorice si a hotelurilor moderne. Brijuni ofera umbra in vegetatia verde si bogata, printre maslinii sai vechi de o suta de ani.
   Insula verzui-aurie Krk este si nu este o insula. Daca ne uitam la natura idilica pe care o pastreaza ca o oaza departe de lumea de zi cu zi, da. Daca ne gandim la legaturile de trafic pe care le are, nu prea. Krk, care are si un mic aeroport, este despartita „teoretic” de tarm, prin mare, dar „practic” este legata printr-un pod. Daca acest lucru va afecteaza escapada departe de civilizatie, puteti sa va gasiti o insula speciala, numai a voastra, pentru ca Plavnik, Kormat, Galun, Prvicand Zec sunt destintii turistice care ofera natura pura, neatinsa de om. Despre fiecare dintre cele peste 1000 de insule din Croatia s-ar putea scrie insa cate o carte, dar ce e uimitor e ca aceasta tara nu isi bazeaza turismul doar pe insulele si deschiderea sa la mare.
In orice directie s-ar indrepta turistii sositi in Croatia, vor descoperi regiuni interesante, dar si specii rare de plante si animale (Croatia avand 7 parcuri nationale si multe alte rezervatii naturale protejate prin lege). Croatia este unica nu doar pentru marea sa albastra de cristal, dar si pentru miile de ani de istorie pe care si i-a insusit in patrimoniul national, datorita diferitelor culturi care s-au inlocuit una pe cealalta si alteori s-au similat. Marea Adriatica nu este doar un golf adanc in Mediteraneana, „taiat” in Europa, ci si leaganul celor mai vechi civilizatii, unele dintre ele disparute.
   Descoperirile arheologice de pe insule si chiar si din adancuri au aratat ca in secolul 6 I.H. grecii antici faceau comert pe mare cu ilirii, fondandu-si colonii acolo. Mai tarziu, au sosit romanii, care au construit palate si resedinte de vara si si-au petrecut timpul si pe mare, unde acum inca se mai gasesc amfore, folosite atunci pentru a tine vinuri, uleiuri si parfumuri. Desi vinurile lor nu se mai beau acum din amfore decat pentru simpla distractie si celebrare a trecutului, acestea au ramas la fel de delicioase.
   Daca ajungeti in Crotia printr-una din agentiile de turism romanesti, nu uitati sa gustati si mancarurile traditionale de acolo. Multe dintre ele sunt sofisticate, bazate pe produse din peste si asezonate cu mult vin.
   Mai multe agentii de turism din Romania va stau la dispozitie cu informatii. Am gasit oferte la:
http://www.adtour.ro/
http://www.romaniantourism.ro/

Surse: http://www.visit-croatia.co.uk/
http://www.croatia.hr/


Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
Powered by Emark