O carte pe luna
 
Numarul 3 / Anul 1 
Bridget Jones: La limita ratiunii

Bridget Jones, din nou penibila si umana

Autoare: Helen Fielding
Editura: Polirom
An de aparitie: 2003

« Cincizeci si opt de kilograme si cincizeci si patru de grame, unitati de alcool: 6 (dar amestecate cu suc de rosii, care e f. sanatos), prieteni: 0, prieteni ai fostului prieten: 1 »
Cum ar fi sa fie facut public jurnalul nostru cu toate secretele si lucrurile penibile care ni s-au intamplat in viata? Dar ganditi-va la absolut toate… De obicei, in romanele - jurnal filozofam, ne laudam cu aventuri amoroase sau cu faptele noastre de « arme si glorie ». O carte in care cineva se face de ras intr-un mod ingrozitor este insa mai mult decat un jurnal. « Bridget Jones- la limita ratiunii » sparge gheata, continuand best-sellerul aceleiasi Helen Fielding, « Jurnalul lui Bridget Jones. » Filmele omonime (2001, 2004), cu Renee Zellweger in rolul lui Bridget Jones, alaturi de Hugh Grant si Colin Firth, s-au bucurat, asemenea cartilor, de un imens succes. O jurnalista celibatara « serioasa », care e trimisa prin paduri sa ia interviuri vanatorilor de vulpi, se trezeste in situatii din ce in ce mai penibile, pe care le povesteste cu nonsalanta si in detaliu in jurnalul sau. Cu cateva grame sau kilograme in plus, dar si cu o tona de umor negru si imaginatie, Bridget isi regaseste linistea in betiile pe care le da impreuna cu gasca ei si in colectia de carti de tipul « Cum sa… » Acestea par sa aiba leacul pentru orice, de aceea Bridget devine dependenta de ele. Cartile de psihologie aplicata sunt insa aruncate la gunoi cand Bridget isi da seama ca acestea i-au distrus relatia, in loc sa i-o imbunateasca.
« Nu acum iubito, ma uit la meci », « Cum sa cauti si cum sa gasesti iubirea pe care o doresti », « Cum sa gasesti iubirea pe care o doresti fara sa o cauti », « Cum sa afli ca doresti iubirea pe care n-ai cautat-o, » - toate aceste carti ajung la ghena de gunoi. Femeie ultra-rafinata, calma, receptiva, dupa cum se autoproclama, Bridget este indragostita cat se poate de neobsesiv de avocatul Mark Darcy : « 8 a.m. Chiar nu imi pasa ca e Ziua Indragostitilor. In fond, nici nu e importanta, asa, in general. 8:20 a.m. Ma duc pana la parter sa vad daca a venit posta. 8 :22 a.m. Posta nu a venit 8 :27 a.m. Posta tot nu a venit. 8:30 a.m. Posta a venit! Uraa! 8 :35 a.m. Nu am primit decat extrasul de cont de la banca. Nimic de la Mark, nimic, nimic, nimic, nimic, nimic. Nimic. » Viata lui Bridget decurge « normal » : probleme cu seful la serviciu, care ii da mereu subiecte penibile de prezentat, probleme cu mama ei care isi gasise prin aventurile in Africa un nou iubit kenyan, probleme cu Mark, care isi impacheteaza inainte de culcare chilotii si voteaza cu partidul Conservator. Totul e « normal » pana apare Rebecca, o fata mai tanara, mai slaba, mai frumoasa, mai culta, mereu « mai si mai » decat Bridget. Rebecca ii da mereu tarcoale lui Mark, facand-o pe Bridget sa para din ce in ce mai mica si mai penibila, ca un pitic in tara lui Guliver. Cartea devine si mai palpitanta, cand Bridget ajunge sa fie incarcerata intr-o inchisoare din Thailanda, unde isi da sutienul pe cateva tigari si le invata pe colegele de celula sa cante ca Madonna. O carte plina de penibil, tocmai de aceea o carte unica, pe care o citim pe nerasuflate, in tramvai sau in metrou. Dincolo de umorul genial, « Bridget Jones – La limita ratiunii » vorbeste despre dorinta de a fi iubiti asa cum suntem, cu grame in plus sau in minus, cu ani mai multi sau mai putini, dorinta atat de umana pentru fiecare dintre noi…

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro