O carte pe luna
 
Numarul 4 / Anul 1 
ASTENII DE BUZUNAR

CUM SA FACI O COMPUNERE REUSITA IN CLASA A PATRA

Autor: MARIUS TUCA
Editura: RAO
An de aparitie: 2005

Coperte frumoase, cu mere si frunze usor in relief, pagini cartonate, un titlu romantic si numele unui om de presa cunoscut, Marius Tuca - acestea par ingredientele potrivite pentru o carte buna. Aproape uitasem! Continutul!

   Daca pana acum, cartile recomandate erau destinate exclusiv adultilor, fiind fie mistice ("Codul lui da Vinci"), fie usor erotice ("De ce iubim femeile") sau sarcastice ("Bridget Jones – la limita ratiunii"), de data aceasta, "Astenii de buzunar" le va fi de folos copiiilor din clasele I-IV, mai ales ca peste cateva zile incepe scoala. Si cum compunerile cu titluri ca "Toamna", "Iarna", "Vacanta de vara" si "Casa bunicilor mei" le vor taia din timpul liber, cei mici vor avea ca indrumar "Asteniile de buzunar" ale lui Marius Tuca, o carte numai buna ca sursa de inspiratie.
Desi "astenia" din titlu ii va deruta un pic, mini-compunerile gasite intre copertele frumoase si lucioase vor fi perfecte pentru cei care ar prefera un volei sau un fotbal, in locul unor obositoare randuri despre anotimpuri.
Muza inspiratiei din Tuca nu asigura, in nici un caz, o nota maxima, dar taind, pe ici, pe colo si ajustand textul, cartea poate fi un indrumar util. De exemplu, in fraza "Primavara sovaie sa-mi intre in casa, in inima, in ziar, in suflet", scapati de cuvantul ziar (ca sa nu se prinda invatatoarea) si continuati cu spor sa scrieti din pasajul urmator: "Bate frumos la usa, eu dau fuga si-i deschid, numai ca EA se razgandeste in ultima clipa sa mai vina: isi uitase cocorii". Si asa, cu spor de muncitor, ajungeti la finalul care va aduce o lacrima in coltul ochiului invatatoarei: "Primavara asta care inca sovaie sa intre in casa!..." – final obligatoriu cu multe semne de exclamare (eventual, peste tot) si cu puncte de supensie. "Asteniilor de buzunar" li s-au facut recenzii bune, una pe site-ul editurii RAO, care a publicat cartea, si alta in "Jurnalul National", ziarul la care Marius Tuca da cu pixul, ca sef, in subiecte de politica. Nimeni nu e de condamnat: daca as fi editura, as scrie si eu despre "sensibilitatea autorului, iubitor de frumos si de oameni", iar daca as fi subaltern, l-as inzestra si eu cu epitete despre "meditatia continua asupra timpului multifatetat in anotimpuri, in amintiri, in copilarie"...Dar daca as fi primavara si Marius Tuca m-ar descrie asa lacrimogen, cu pasarele si campii inverzite, m-as arunca de pe cel mai inalt turn gothic, in gol. Curiozitatea descoperirii unui Tuca romantic si apolitic poate ucide pe oricare dintre noi. Pentru ca de la romantism, la sensibilitate turnata cu sirop de caise gretos de dulce, e un salt urias. In concluzie, Paulo Coleho e OK.

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro