O carte pe luna
Numarul 5 / Anul 1 
IUBIREA FATA DE APROAPELE


Autor: PASCAL BRUCKNER
Editura: Trei
An de aparitie: 2005

   Acum multi ani, cineva mi-a facut o recomandare: Pascal Bruckner, "Luni de fiere", o carte care urma sa-mi schimbe existenta. Romanul a trecut din mana, in mana, recomandat de mine altora, dintr-un aparent altruism, cu scopul ascuns de a modifica perceptii si ganduri...
   Pascal Bruckner revine, acum, cu "Iubirea fata de aproapele". Un barbat de treizeci de ani, diplomat de cariera, casatorit cu o femeie frumoasa si bogata, tatal a trei copii, aluneca intr-o viata de gigolo. Acest rezumat, desi real, banalizeaza esenta mistica a acestui roman, pe care Bruckner il recunoaste ca o autobiografie imaginara, poate ideala.
   Sebastien, eroul "Iubirii fata de aproapele", alege calea dusa la extrem a daruirii de sine, impartind bucuria iubirii cu fiinte anonime, poate anodine si de multe ori deformate (ca varsta si infatisare). Pentru prostitutie, renunta la viata de familie si la cariera in diplomatie, desi incearca initial sa duca o viata dubla. "Adormeam sot, ma trezeam functionar, ma lungeam curvar", noteaza Sebastien.
   "Pentru mine prostitutia reprezinta stadiul ultim al caritatii. Mi s-a spus ca este o carte stranie. Este o tema obsesiva, care poate fi regasita in toate cartile mele. Un prieten mi-a marturisit ca este cartea revansei femeilor asupra barbatilor", marturisea autorul. Expresiv pana la refuz, Bruckner nu inceteaza sa ne incante cu un festin de cuvinte bine alese si pare ca si-a propus sa ne dezguste, fie ca e vorba de descrierea a doi frati gemeni obezi sau de povestile celor "1000 de nopti" "sfante" pe care le petrece in compania damelor sale.
   Romanul, desi plin de elemente scatologice, nu este vulgar si nici interzis pudicilor sau cardiacilor. Dar nici nu este genul de carte care se citeste mancand biscuiti... Merita mentionat faptul ca editorul francez a taiat scenele cele mai scabroase, iar romanul continua sa socheze, dar in acelasi timp sa se vanda.
   Pascal Bruckner a fost în România la jumatatea lunii iunie, cu ocazia lansarii "Iubirii fata de aproapele". "Mi s-a parut interesant sa pun una langa cealalta doua meserii total diferite – una dintre cele mai onorabile, diplomatia, si una foarte dezonoranta social, prostitutia", a martusisit autorul, intr-un interviu. Toate contrastele noului roman sunt pulsiuni mai vechi, care au recidivat din carti precum "Luni de fiere". Condamndat de copii, de parinti si de prieteni, eroul romanului isi regaseste propria "cale". Si ce e mai important decat libertatea de a nu trai claustrat intr-un insectar, ca un fluture pe jumatate mort, care a uitat sa zboare?

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro