O carte pe luna
Numarul 6/ Anul 1 
Diavolul se imbraca de la Prada


Autor: Lauren Weisberger
Editura: Polirom
An de aparitie: 2004

   Feriti-va, sefi tirani! Lauren Weisberger va deveni un mentor al tuturor angajatilor satui de sarcini absurde la serviciu.

   Andreea Sachs este o tanara din provincie, absolventa a unei facultati de americane, care se angajeaza la o revista de moda prestigioasa (de care nimeni nu a auzit), ca asistenta a Mirandei Prestly (de care nimeni nu a auzit!). Prioritatile Andreei se inverseaza, pana cand ajunge sa considere alergaturile zilnice la Starbucks dupa cafeaua sefei sale mai importante decat parintii, iubitul si prietenii.
   Cu toate ca initial nu era preocupata de moda, provinciala Andreea ajunge sa faca diferenta exacta dintre un articol Prada, Celine si Oscar de la Renta si chiar sa considere o infractiune incurcarea numelor unor creatori de moda. Exploatata la maximum de sefa sa, eroina se gandeste serios sa o omoare, pentru a nu-si vinde sufletul diavolului.
   Scrisa cu umor, cartea este o comedie neagra savuroasa, care a devenit in scurt timp best-seller international si care va fi pusa pe pelicula in curand de regizorul Peter Hedges. Amanuntul picant care a dus la cresterea vanzarilor este faptul ca autoarea a lucrat ea insasi ca asistenta la o prestigioasa revista: Vogue.
In ciuda ritmului alert in care este scris romanul cu tente autobiografice si a frecventelor „accese” de glume, „Diavolul se imbraca de la Prada” ascunde un adevar pe care cu greu il recunoastem: munca ne-a inlocuit prietenii, distractia si familia, devenind un surogat absurd al libertatii noastre. Goana dupa bani si dupa idealuri loveste mai ales in tinerii care incearca sa isi faca o cariera, indurand umilinte dupa umilinte din partea unor „superiori” doar in rang, dar nu si in inteligenta.
   Weisberger loveste cu acest roman intr-un intreg sistem, invitand subtil la revolutie intreaga „clasa munictoare”. Desi nu si-a propus sa fie asa, cartea este destinata femeilor, mai ales datorita limbajului extrem de „tehnic” pe care il foloseste, pe alocuri: „o fusta crosetata de un fuscia strident de la Celine, una gri-perle, parte peste parte, de la Calvin Klein”, limbaj pe care doar femeile il gusta si il inteleg... In plus, o cerinta minima a cartii este distingerea culorilor, lucru la care barbatii se pricep ca femeile la parcarea laterala.
   Atent ingrijita, cartea lui Weisberger este una din cele care trebuie citite din scoarta-n scoarta, inclusiv pagina de multumiri si dedicatii: „dedicata singurelor trei persoane in viata care au convingerea ferma ca acest roman rivalizeaza cu "Razboi si pace": mama mea, Cheryl, o mama "pentru care un milion de fete ar face moarte de om"; tatal meu, Steve, care e frumos, spiritual, genial si talentat si care a insistat sa-si scrie singur dedicatia; exceptionala mea sora, Dana, preferata lor (pana cand am scris eu o carte).” Lectura placuta si incercati sa radeti pe infundate, sa nu va auda seful de la birou!

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro