O carte pe luna
Numarul 7/ Anul 1 
Minciunile femeilor

Colectie de bijuterii-minciuni, fara perdele

Autor: Ludmila Ulitkaia
Editura: Humanitas
An de aparitie: 2004

   “Femeile! Nu toate, dar multe au acest dar: mint admirabil! O colectie extraordinara de povesti-minciuni, spuse cu talent si neobrazare, dar fara scop. Caci arta feminina de a minti e arta pentru arta, e fictiune. Mincinoase pot fi toate, fetite sau femei mature, mame onorabile sau prostituate. Ciudat insa, din fiecare poveste scornita iese la iveala si o viata cat se poate de reala, care-ti rupe inima si te face s-o indragesti pe mincinoasa.”

Misterele voalate din povestile Ludmilei Ulitkaia isi deschid perdelele cu diferite culori, pentru ochiul fiecarui cititor in parte. “Minciunile femeilor” nu au pretentia de a fi studii complete si finite asupra artei feminine de a ucide, nega sau evita adevarul, ci bijuterii ale minciunii pure. Fiecare este povestita in taina, dar ca un mare adevar, fara urmari si fara nici un scop. Desi nu sunt unite de prea multe lucruri in afara de personajul principal – Jenia – povestirile lui Ulitkaia prefigureaza tocmai ideea ca unii oameni nu se pot abtine sa coloreze o cana in rosu, atunci cand ea e galbena… Ba mai mult, unii chiar cred in culoarea pe care propria lor imaginatie a ales-o, in ciuda realitatii.
Ludmila Ulitkaia are ea insasi o poveste de viata interesanta, care transpare in spatele randurilor sale. Nascuta in 1943 intr-o localitate din zona Uralilor, autoarea traieste incepand cu 1945 la Moscova. Urmeaza studii de biologie in faimoasa capitala sovietica si se specializeaza in genetica. Acuzata ca impreuna cu mai multi colegi a scris si a impartit carti-samizdat, este concediata de la Institutul de Genetica, unde lucra.
Debutul din 1983 i-a fost respins de “critica” literara a vremii (adica de cenzura…), pasamite pe motive estetice. Cartile i-au fost traduse ulterior in 17 limbi, a primit numeroase premii, iar unii o considera cea mai importanta prozatoare din literatura rusa contemporana.
Cand vine vorba de Jenia, eroina din “Minciuni”, ea este femeia care zboara de la o poveste la alta, fiind prezenta in fiecare dintre minciuni – vicii sau doar erori – traind la intensitate maxima durerea aflarii adevarului si tradarea.
Jenia poate fi insa oricare dintre noi, mintiti sau mintind cel putin o data in viata, raniti si luptand cu remuscarile. Pentru ca, la fel ca orice arta, minciuna ascunde si sacrificii si dureri.

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro