O carte pe luna
Numarul 8
Febra stadioanelor

Rosu si negru? Nu, doar rosu si galben!

AUTOR: Nick HORNBY
EDITURA: Polirom
ANUL: 2004

   "Febra stadioanelor", romanul de debut al britanicului Nick Hornby, a fost distins cu William Hill Sports Book of the Year Award si tradus in numeroase tari. Scris sub forma unui jurnal in care sint consemnate meciurile echipei de fotbal Arsenal intre 1968 si 1991, "Febra stadioanelor" ("Fever Pitch") devine cronica unei adevarate povesti de dragoste a protagonistului, microbist inrait, cu celebra echipa a "Tunarilor".

Daca drumul preferat al femeilor este cel dinspre casa, spre magazinele cu haine, cel al barbatilor este dinspre tur, spre retur. "Un roman de un comic irezistibil si, totodata, cea mai buna carte despre fotbal" - s-a spus despre "Febra stadioanelor", roman transpus si pe marele ecran in 1997, de catre regizorul David Evans, cu Colin Firth in rolul principal. Intr-adevar, romanul este de un comic nebun (cine nu a auzit de umorul negru al britanicilor?), dar care nu e destinat doar pasionatilor sportului "rege", ci si celor neinitiati in arta iubirii... stadioanelor. Dar cu ce ne poate ajuta un roman al detaliilor fotbalistice, in care crima care devine punct culminant nu are ca autor un hot de diamante, ci un hot de arbitru, a carui arma nu este cutitul, ci cartonasul rosu?
"Febra stadioanelor" ii prinde in transa pe majoritatea barbatilor, fericiti acum ca a fost scrisa o carte de un succes nebun si pentru ei, fara sa fie insa un roman destinat exclusiv acestora. Nick Hornby, un Helen Fielding masculin, la fel de bogat in umor ca si autoarea celebrului personaj Bridget Jones, creioneaza in romanul sau de debut o lume care starneste si curiozitatea femeilor, dornice sa afle ce se ascunde in mintea unui barbat a carui viata se plimba revolut in jurul stadionului, si nu al soarelui.
Personajul prins in febra nu se gandeste sa ia pe o insula pustie o carte, o femeie sau un computer, ci o eliminare... „Daca ar fi sa ma gandesc la o singura eliminare pe care s-o iau cu mine pe o insula pustie, ar fi neaparat cea a lui Bob Hazell de la Walves, eliminat in ultimul minut dintr-un meci de baraj in turul patru al cupei, jucat pe Highbury, in 1978, cind scorul era 1-1".
Fotbalul vazut prin lupa, ca pe un microb ce afecteaza sistemul nervos, nu este deci o carte a arbitrilor, a fanilor, a jucatorilor sau a barbatilor in general, ci si a femeilor care doresc sa isi lipeasca pentru cateva ore ochiul de acea lupa. Si, asa cum exista carti ca "Ma dau in vant dupa cumparaturi" si "Diavolul se imbraca de la Prada", pe care milioane de femei din intreaga lume le-au savurat extaziate, trebuia sa existe si un roman al lor, al barbatilor, dar si al femeilor care nu se incadreaza in tipare de genul "sunt blonda si nu fac diferenta dintre offside si penalti".
Intr-adevar, o carte despre cum este sa fii nebun dupa echipa Arsenal, pe care o vor citi si fanii lui Chelsea...
Viata de microbist, consemnata minutios, sub forma unui jurnal de echipa, este la Hornby drog, traire pasionala, iar mersul pe stadionul celebrei echipe Arsenal, Highbury, este mai pregatit decat o prima intilnire amoroasa. „Il vad pe Lampar alergind spre Gillespie, cotind-o pe la dreapta lui, cazind: Penalti! Dixon inscrie! 2-0! pasa cu calciiul a lui Merson si sutul lui Smith, cu piciorul drept la coltul lung, in acelasi meci..." Viziunea pare ametitoare, unghiurile din care autorul filmeaza scenele se intrepatrund si se schimba unul pe celalalt, incat ajungem sa ne intrebam: este acest roman scris la un birou, pe computer sau pe biletele de intrare de la stadionul Highbury, chiar in plina actiune fotbalistica?

Recenzie de Bianca Stanescu

Powered by Emark
www.emark.ro
Despre NOSPAM
NOSPAM este un serviciu gratuit de informare periodica specializat in newslettere pe diferite teme. Te poti abona la oricare dintre newsletterele NOSPAM si vei primi in fiecare luna cele mai interesante si utile informatii din domeniul ales.

Toate titlurile:
Abonare
Daca acest newsletter ti-a fost trimis de un prieten si vrei sa te abonezi apasa aici
NOTA: nu furnizam adresa de email unei terte parti
Trimite unui prieten
Trimite acest newsletter prietenilor interesati.
Dezabonare
Daca vrei sa nu mai primesti acest newsletter urmeaza instructiunile de la sfarsitul emailului.
Contact
Daca ai intrebari sau sugestii legate de acest newsletter, scrie-ne la nospam@nospam.ro

Web: www.nospam.ro
Email: nospam@nospam.ro
  Design by Emark.ro